W trakcie kształcenia uczeń zdaje egzamin kwalifikacyjny:
Uzupełnieniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz jest suplement w języku polskim i języku obcym zawierający opis kompetencji
zawodowych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji
Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać
dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz po uzyskaniu/uzupełnieniu wykształcenia średniego.
Kucharz jest osobą, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada
wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, odpowiedniego łączenia składników, właściwego stosowania produktów spożywczych, sposobów podawania potraw,
deserów, napojów i dodatków.
Jest to zawód, który wymaga od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują sukces w zawodzie.
Wybrane zadania zawodowe:
- Planowanie produkcji.
- Dbałość o asortyment potraw.
- Sporządzanie listy zapotrzebowania.
- Odbieranie zamówień.
- Ocenianie potraw, pobieranie próbek.
- Kreowanie oferty posiłków, udoskonalanie menu.
- Nadzorowanie procesem produkcji.
- Pomoc dla pracowników w przyrządzaniu wyrobów.
- Kreowanie nowych pomysłów kompozycji i potraw.
- Nadzorowanie wydawania, podawania lub przewozu gotowych potraw.
- Wszelkie czynności związane z rozliczaniem dostaw i innych spraw zarządzania.
- Opracowanie programu działań i harmonogramów dla pracowników.
Predyspozycje zawodowe:
- Jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją.
- Kucharz powinien mieć wykształcenie gastronomiczne (technik, zawodowe, policealne).
- W pracy kucharza najistotniejszy jest zmysł smaku i węchu oraz zmysł estetyczny i poczucie elegancji.
- Pracownik powinien cechować się: podzielnością uwagi oraz samodzielnością i inicjatywą, która pozwoli na opracowanie nowych receptur.
- Pracownik powinien mieć dobrą kondycję fizyczną oraz pamięć - gdyż w codziennej pracy styka się z wieloma potrawami.
- Pracownik musi być dokładny, cierpliwy oraz umieć współdziałać z innymi pracownikami.
Możliwość zatrudnienia
Kucharz z prawdziwego zdarzenia jest w stanie przygotować posiłki, które będą wyglądały jak dzieła sztuki.
Miejscem pracy dla kucharza mogą być restauracje, hotele, stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków. Kucharz może także prowadzić działalnością
cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.
- Kucharz może być zatrudniony w restauracjach, hotelach, barach, w placówkachżywienia zamkniętego tj. :stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków.
- Wraz z rozwojem usług gastronomicznych wielu kucharzy trafia do zajęć związanych z cateringiem.
- Jako szef kuchni kucharz może być odpowiedzialny za zespół pracowników i większy nacisk położyć na zarządzanie.